Wat weet jij van bieten?

Bieten heb je in verschillende groottes, ze zijn rond, kleurig  en lang houdbaar, maar wat nog meer? Bieten hebben vele voordelen voor het menselijk lichaam. Zo zou bietensap voor velen die acné hebben een wonder doen. Ook worden rode bieten bijvoorbeeld gebruikt voor het kleuren van gerechten en zou de gele biet in vergelijking met de rode biet een zoete en lichte smaak hebben. Ben jij benieuwd welke bieten er zijn en wat ze uniek maken? Lees dan gauw verder.

Rode bieten

Rode bieten zijn rijk aan vitamines en mineralen zoals kalium, fosfor en ijzer. Daarnaast werkt de rode biet als een antioxidant en ontgift het je lichaam van slechte stoffen. Hierdoor gaat het bleekheid, vermoeidheid en bloedarmoede tegen. Bovendien zou het een zuiverende werking hebben. Je hart en lever worden van binnen schoongemaakt. Tenslotte zou rode bieten je bloeddruk verlagen. Mensen met een verhoogde bloeddruk zouden dus baat hebben bij een glas rode bietensap. Ook mensen met een onzuivere huid wordt één glas rode bietensap aangeraden door zijn helende werking. 

Gele bieten

In vergelijking met de rode biet heeft de gele biet een lichte en zoete smaak.De gele biet is een goede bron van vezels, eiwitten en ijzer. Ook de gele biet ontgift je lever en zuivert je bloed. Bovendien zorgt het over het algemeen voor een verbeterde zuurstofopname van de cellen in je lichaam.

Witte bieten

Ook de witte biet heeft een zoetere smaak tegenover de rode biet. Wat de witte biet uniek maakt, is dat je de bladeren van de witte bieten ook kunt koken en eten. Deze zijn rijk aan vitaminen. Deze bieten zie je vooral in de zomermaanden terug komen door zijn frisse en zoete smaak in de vorm van een salade.  

Chioggia biet

Deze biet is een combinatie van de witte en rode biet. Het wordt ook wel als de mooiste biet gezien door de witte en rode kleuren die elkaar wisselen. De chioggia biet kent zijn oorsprong van Chioggia, een plekje vlakbij venetië. Over het algemeen is deze biet wel moeilijker te bereiden doordat je ze niet te lang mag koken omdat het anders zijn prachtige kleurenpatroon en heerlijke smaak verliest.