Waarom vitamine C belangrijk is voor je gezondheid

Ben jij ook zo gek op citrusvruchten zoals citroen en sinaasappels? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! Citrusvruchten bevatten een hoop vitamine C die de basis vormen voor een goede weerstand en een hoop energie. Voel jij je dus vaak futloos en ziek, dan kan een extra limoen of citroen zeker geen kwaad! Ben je benieuwd wat vitamine C nog meer doet voor je lichaam, lees dan vooral verder.

Wat is vitamine C?

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur is wel een van de bekendste vitamines waar je lichaam zeker behoefte aan heeft. Vitamine C is een antioxidant die als een soldaat fungeert voor je lichaam. Het beschermt namelijk je lichaam tegen cellen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Eeuwen geleden werd vitamine C ontdekt voor zeelieden die lange afstanden maakten en last kregen van scheurbuik. Door het eten van citrusvruchten kon scheurbuik genezen worden. 

Wat zijn de voordelen van vitamine C?

Ieder mens heeft vitamine C nodig om te kunnen overleven. Vitamine C is namelijk onmisbaar voor de aanmaak van collageen. Dit houdt ons lichaam intact. Het dient als een soort lijmstof voor de huid, botten, kraakbeen en het gebit. Daarnaast geneest het wondjes doordat het veel antioxidanten bevat. Deze antioxidanten beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen. Bovendien zorgt vitamine C voor een goede werking van de bloedsomloop, het geheugen, emotie en je eetlust.

Waar zit vitamine C in?

We weten nu hoe belangrijk vitamine C is voor je gezondheid, maar hoe zorg je ervoor dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt? Helaas maakt je lichaam niet zelf vitamine C aan. Het innemen van vitamines op een natuurlijke manier is dan ook het beste wat je kunt doen voor je lichaam. De beste voedingsmiddelen zijn dan ook groenten en fruit. Met name citrusvruchten en koolsoorten zijn goede bronnen voor vitamine C. Denk hierbij aan kiwi’s, citroen, paprika’s en aardappels. Natuurlijk kun je ook nog altijd vitamine C innemen als supplement.

Is te veel vitamine C schadelijk voor je?

In principe wordt teveel vitamine C door de nieren via de urine uit het lichaam verwijdert. Maar dit kan nog steeds schadelijke effecten hebben op je lichaam, want je kan er darmklachten van krijgen. Denk hierbij aan diarree. Luister daarom altijd goed naar je lichaam. Je lichaam zal vanzelf signalen geven wanneer je extra vitamine C nodig hebt. Rokers, ouderen boven de 70 jaar, en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, voor hen is het extra belangrijk om genoeg vitamine C binnen te krijgen. Twijfel je of je vitamine C tekort hebt? Dan kun je nog altijd overwegen om een bloedtest te doen.