Lactose intolerant? Lees hier een aantal tips

Het drinken van plantaardige melk wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat koemelk erg veel hormonen bevat. Dit zou een negatief effect moeten hebben op de gezondheid van je huid. Daarnaast is er een grote groep die plantaardige melk drinkt, omdat ze lactose intolerant zijn. Maar wat is lactose-intolerantie en hoe ontstaat het? Lees hier alles over lactose-intolerantie…

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie betekent dat je lichaam niet goed lactose kan verwerken. Doordat het lichaam een tekort heeft aan het enzym ‘lactase’, kan je lichaam de lactose niet goed omzetten in verteerbare suikers, glucose en galactose. De onverteerde melksuiker (lactose) komt terecht in de dikke darm wat resulteert in een opgeblazen gevoel, buikkrampen en misselijkheid.

Hoe ontstaat lactose-intolerantie?

Vanaf geboorte maken kinderen erg veel lactase aan om het moedermelk te kunnen verwerken en uiteindelijk verteren. Wanneer ze langzaam opgroeien, hebben ze geen behoefte meer aan de moedermelk. Dit is wanneer het lichaam remt met de aanmaak van lactase. Door de jaren heen kun je dus lactose intolerant worden. Daarnaast kun je ook lactose intolerant worden doordat je darmwand beschadigd raakt door bijvoorbeeld een infectie. De darmwand is dan niet meer in staat om voldoende lactase aan te maken.

Waar zit lactose in?

Helaas zitten er in enorm veel producten lactose. Het is vanzelfsprekend dat er in melkproducten lactose zit, maar is dat alles? Nee, lactose wordt ook gebruikt als vulmiddel voor bijvoorbeeld medicijnen. Daarnaast zit het in verschillende producten zoals chips, taart, koekjes, chocolade, vleeswaren, brood en kaas. Dit betekent echter niet dat dit geldt voor alle chips of alle koekjes. Op het etiket van een product kun je zien of er lactose aanwezig is.

Zijn er alternatieven?

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg alternatieven en wordt er rekening gehouden met mensen die geen lactose kunnen eten. Er zijn zelfs verschillende merken die een ‘lactosevrij’ lijn hebben zoals Alpro en Minus L. Daarnaast zijn er enorm veel plantaardige producten zoals plantaardige boter- en melk. Bovendien zijn er ook tabletten verkrijgbaar die het enzym ‘lactase’ bevatten. Hierdoor kunnen je darmen gemakkelijker lactose omzetten. Dit betekent echter niet dat je weer grote hoeveelheden lactose kan gaan eten. Heb je moeite met het vinden van lactose vrije producten? Zoek dan eens op ‘Vegan’. Je zal op deze manier gegarandeerd je boodschappenkarretje vol krijgen!