Is pure chocolade gezond?

Velen beweren dat pure chocolade goed zou zijn voor de gezondheid. Het zou wonderen doen voor je hart- en bloedvaten. Maar klopt dit wel? Wij hebben het onderzocht en hebben de feitjes op een rij gezet. Ben je benieuwd? Lees dan gauw verder!

Wat maakt pure chocolade gezond?

Pure chocolade bevat een hoger percentage cacao. Dit zorgt voor een intens rijke smaak. Doordat er in pure chocolade een hoger percentage cacao zit, bevat het ook veel meer phenylalanine. Je denkt nu waarschijnlijk ‘pheny la wat?’ Phenylalanine is een stofje die je kunt vergelijken met dopamine. Je gaat je er namelijk blij en goed door voelen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je betere keuzes maakt en wordt je libido verhoogd. Je kan er zelfs door verliefd worden! Ben je dus al lang niet meer verliefd geweest? Dan is pure chocolade misschien wel jouw cupido! 

Welke voordelen heeft het eten van pure chocolade?

Naast het feit dat je je er gelukkig door gaat voelen, is het ook erg goed voor je lichamelijke gezondheid. Pure chocolade zit namelijk vol vitamines en mineralen. 

  • Vitamine A, verhoogd je weerstand
  • Vitamine B, is goed voor je zenuwstelsel, spijsvertering, huid, gezichtsvermogen en heel veel meer.
  • Natrium en Fosfor, goed voor de stevigheid van je botten en gebit
  • Kalium en Calcium, goed voor je bloeddruk
  • Koper en Ijzer, goed voor je weerstand en houdt het bloed gezond
  • Magnesium, goed voor je zenuwstelsel en je krijgt er een energieboost van
  • Zink, goed voor de groei en je geheugen

Heeft het eten van pure chocolade ook nadelen?

Ondanks het vele voordelen heeft, heeft pure chocolade ook een aantal nadelen. Zo bevatten cacaobonen theobromine. Dit is een stofje die in grote hoeveelheden het DNA kan beschadigen. Daarnaast werkt chocolade verslavend. Tenslotte kan chocolade negatief uitwerken op reuma patiënten.

Is pure chocolade dus gezond?

Pure chocolade is gezond, mits je het met mate eet. Dit geldt overigens voor bijna alle voedingsmiddelen. Houd daarom altijd een maximum van ongeveer twintig gram per persoon per dag aan. Daarnaast is het variëren ook belangrijk. Wanneer je iedere dag hetzelfde eet, kan het zijn dat je toch niet alle voedingsstoffen binnen krijgt.