Is gesmolten kaas ongezonder?

Nederland staat wereldwijd bekend om de vele soorten kaas. Van jong belegen tot oude kaas: de keuze is reuze! Uit recent onderzoek is gebleken dat 91% van de Nederlanders zegt niet zonder kaas te kunnen leven. Ongeveer 40% eet het dan ook dagelijks op zijn of haar boterham, gesmolten of ongesmolten. In dit artikel bespreken we fabels en feiten over kaas.

Gesmolten vs. ongesmolten

Laten we een van de grootste fabels direct uit de wereld helpen. Gesmolten kaas is niet ongezonder. Mensen denken dit vaak omdat het er vetter uitziet dan normale kaas en dat is ook zo. Wanneer je kaas smelt, dan wordt het vet afgescheiden. Een geruststelling: je kunt vanmiddag dus gewoon die tosti maken! Wil je het aantal calorieën verminderen? Kies dan bijvoorbeeld 20+ kaas.

Oude kaas bevat meer vet dan jonge

Klopt! Het belangrijkste verschil tussen deze kazen is het rijpingsproces. Hoe langer een kaas rijpt, hoe meer vocht er verloren gaat. Andere voedingsmiddelen blijven wel aanwezig in de kaas, dit betekent dat oude kaas iets meer vet bevat dan jonge. Oude 48+ kaas bevat bijvoorbeeld 34 gram vet per 100 gram kaas, in tegenstelling tot jonge 48+ kaas. Deze bevat 30 gram vet per 100 gram kaas.  

Kaas is altijd vegetarisch

Niet waar. Melk moet namelijk gestremd worden. Het stremmen gebeurt met behulp van dierstremsel. Een vegetariër zou er dus voor kunnen kiezen om kaas te kopen geproduceerd met stremsel gemaakt door micro-organismen.

Hoog cholesterol? Neem geitenkaas

Fabel. Er wordt vaak gezegd dat mensen met een hoog cholesterol het beste kunnen kiezen voor geitenkaas, maar helaas. Net zoals kaas van koemelk, bevat geitenkaas verzadigde vetten. Beide zijn dus net zo slecht voor het cholesterol.

Vers gras heeft invloed op de smaak van kaas

Helemaal waar, er kan dus een verschil bestaan tussen kaassmaak in de winter en de zomer. Biologische koeien grazen in de lente en zomer in de weide van vers gras. Deze voeding heeft een enorme invloed op de smaak van de melk en dus ook van de kaas. Winters krijgen koeien andere voeding, omdat ze op stal staan. Dat proef je! Niet alleen de smaak, ook de kleur kan verschillen. Het rijper en voller de melk, hoe geler de kaas. In de winter ziet kaas vaak wat bleker.