Dieetbrug-Afvallen-Vegan

Is een vegan dieet wel zo gezond?

Als je veganistisch eet, eet je helemaal geel dierlijke producten. Dat betekent dus geen vlees en vis, maar dus ook geen zuivel en eieren. Ook producten als gelatine en honing worden door veganisten doorgaans afgewezen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld leren schoenen. Daarmee is een vegan dieet nog wat strenger dan een vegetarisch dieet, waarbij je alleen producten mijdt waar een dier voor gestorven is. Nu wijzen sommige onderzoeken uit dat een veganistisch dieet ideaal is om af te vallen. In dit onderzoek verloren veganisten een paar kilo meer af dan andere proefpersonen. Is het dan zo dat je automatisch vet gaat verliezen als je geen dierlijke producten meer eet? Zo simpel is het helaas niet. Hoe kan dit verschil dan wel verklaard worden? Een belangrijke factor zijn de volgende voordelen van de overstap naar een vegan dieet.

Minder verzadigde vetten

Veel mensen krijgen met hun Westerse eetpatroon te veel verzadigd vet binnen. Een groot deel daarvan komt uit dierlijke producten als vlees en zuivel. Schrap je die uit je eetpatroon, dan scheelt dat een hoop ongezonde extra calorieën! In plaats daarvan eet je vooral producten met weinig vet en voeg je bewust een grote hoeveelheid gezonde vetten toe door veel natuurlijke producten te eten.

Beter checken

Het is verbazend hoeveel dierlijke producten er in de gewone voedingsmiddelen kunnen zitten. Denk bijvoorbeeld aan dierlijke gelatine of gewoon sporen van zuivel of ei. Veel vegans lezen daarom etiketten beter dan gemiddeld. Dat heeft weer het voordeel dat ze het ook beter opmerken als er iets geks met de voedingswaarden aan de hand is. Onverwachte hoeveelheden calorieën bijvoorbeeld, of onnodig toegevoegde suikers.

Meer zelf koken

Ten slotte wordt je als veganist eigenlijk wel gedwongen om veel zelf te koken. Voeding uit pakjes en zakjes bevat namelijk veel van die eerdergenoemde dierlijke toevoegingen. Dat betekent dat er vooral verse, onbewerkte ingrediënten te pas komen. Je bent als veganist dus onbewust een stuk beter bezig met wat je allemaal wel of niet binnenkrijgt.

Vanzelf vegan afvallen?

Maar betekent dat dat je gegarandeerd gewicht verliest als je op een vegan dieet overstapt? Nee, zo makkelijk is het ook weer niet. Als je wilt kun je namelijk ook prima ongezond veganistisch eten. Veel producten als witbrood, friet en bepaalde soorten gebak zijn namelijk prima veganistisch te verkrijgen. En laten dat net de boosdoeners zijn voor de gezondheid en ons gewicht.