If It Fits Your Macros snelle fix of een mythe?

If It Fits Your Macros of afgekort IIFYM is een manier van eten zodat, je kan eten wat je wilt mits het in je macros past. Macros is een afkorting voor macronutriënten zoals; koolhydraten, eiwitten en vetten. Dus je kan in principe alles eten mits het wel binnen je maximale macronutriënten past. Is IIFYM weer zo’n dieet trend die mensen laat geloven dat ze door rotzooi te eten afvallen of werkt het echt? Op deze vragen en meer gaan wij antwoord geven in dit artikel.

Wat is IIFYM?

IIFYM is begonnen als een onschuldige grap binnen de bodybuilding community. Een beginner vroeger aan een professioneel atleet wat hij nu precies moest eten om gewicht af te vallen. Zijn reactie was: ‘if it fits your macros you can eat everything’. Deze grap bracht een aantal atleten aan het denken of er eigenlijk een kern van waarheid in zit en gingen deze manier van voeding uitproberen. Dit resulteerde in dezelfde effecten die de zogenaamde ‘gezonde’ producten gaven.

Wanneer je volgens de richtlijnen van IIFYM houd het in dat je je eten afstemt op het de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten baseert. Het doel is dus ook om elke dag deze doelen te behalen voor de dag voorbij is.

Wat is het niet?

IIFYM is geen vrijbrief dat je alleen maar junkfood te eten. In theorie is het zeker mogelijk om door middel van junkfood te eten af te vallen maar dit zal niet ideaal voor je gezondheid zijn. Het grootste verschil tussen ‘gezonde’ voeding en junkfood is dat de gezonde voeding je meer vult zodat, het voor je gevoel lijkt dat je meer gegeten hebt.

Voordelen

Het grootste voordeel van het implementeren van IIFYM is dat je af en toe je guilty pleasure met maten kan eten. Stel je houdt heel erg van een Big Mac maar je dieet laat het niet toe dat je een Big Mac eet is het wel mogelijk met IIFYM. Je berekent namelijk rondom de Big Mac die je wilt eten en eet dus minder of je gaat cardio doen om meer calorieën vrij te maken die je wilt gaan eten.

Nadelen

Zoals zojuist beschreven blijft IIFYM nog steeds geen vrijbrief voor het eten van junkfood. Theoretisch gezien zou je op proteïne shakes en pizza kunnen leven echter is dat niet ideaal voor je gezondheid. Maar de grootste valkuil van IIFYM is dat je snel gaat bingen en je denkt dat je meer ongezonde dingen kan eten.