dieetbrug gezond beginnen

Hoe begin ik met gezond eten?

Veel mensen hebben moeite om de knop om te zetten voor een gezonde levensstijl. Hoeveel moet ik eten? Kan ik dan nog wel leuke dingen doen? Hoe zorg ik ervoor dat ik geen terugval krijg? Deze kwesties kunnen heel erg lastig zijn om goed helder te krijgen en er is zoveel informatie beschikbaar dat ik me kan voorstellen dat men door de bomen het bos niet meer ziet! Daarom heb ik voor jou een lijstje gemaakt met stappen die je kan ondernemen wanneer je wil beginnen met gezond eten.

1. Kleine stapjes

Begin niet met rennen als je nog niet kan lopen. Deze uitdrukken lijkt in deze context een beetje vreemd, maar als je erover nadenkt is hij eigenlijk erg logisch. Niet iedereen kan direct het roer omgooien. Begin met het weglaten van 1 ongezond iets, suiker bijvoorbeeld. Breid dit langzaam uit. De volgende stap zou geraffineerde koolhydraten kunnen zijn, gevolgd door pakjes en zakjes en vervolgens de goedkope plantaardige olie. Zo werk je naar een punt toe waarop je steeds maar aan 1 ding hoeft te wenen, niet direct 16 verschillende nieuwe dingen.

2. Vergelijken of niet?

We zijn geneigd om onze vooruitgangen maar heel kort waar te nemen en snel te wennen aan een nieuwe situatie. Dat kan ertoe leiden dat we de ochtendmaaltijden en avondmaaltijden vergelijken en tot de conclusie komen dat we het weer helemaal verprutst hebben. Niet handig! Zoom uit, vergelijk deze maand met de vorige, dit jaar met het vorige, deze verjaardag met de vorige en zo maar door. Bekijk het grote plaatje en benoem de verschillen.

3. Hard werken totdat…

Het is hard werken tot het gewoonte is. In het begin zul je je aandacht moeten richten op het aanleren van nieuwe gewoontes en nieuwe handigheidjes. Misschien is het iets simpels als je snijtechnieken verbeteren of een weekmenu maken. Richt je vooral niet op lichamelijke veranderingen. Begin niet direct met de intentie om af te vallen of van die hoofdpijn af te komen. Leer jezelf eerst een nieuwe gewoonte aan en maak het jezelf makkelijker voordat je de grote dingen aanpakt zoals gezondheid.

4. Slapen tot je er moe van wordt

Hoe aantrekkelijk het ook is om je puur en alleen op de voeding te richten, toch mogen we het belang van slaap niet onderschatten. En toch doen veel mensen dat. Maar keer op keer blijkt dat een gebrek aan goede slaap onze gezondheid enorm ondermijnd. Dit hangt nauw samen met stressbeheersing, ook zoiets noodzakelijks voor de mens. Het is heel moeilijk om iets nieuws goed vol te houden als je niet uitgerust bent, investeer dus in slaap!

5. De befaamde 80-20% regel

Verwacht geen perfectionisme, dat maakt alleen maar meer ruimte voor falen. Wees eerlijk en geef toe waarbij je het overgrote merendeel van de tijd 100% gezond eet, maar ook ruimte laat voor traktaties, slechte dagen en uitjes. Hoe meer je gewend raakt, des te meer je ook hiermee kan spelen.