Het verband tussen acne en zuivel

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van verschillende vormen van acne. Hoe voorkom je acne zonder allerlei dure producten te moeten kopen? Door naar de bron van het probleem te kijken, namelijk zuivel!


Wat is acne?

Acne is een ontsteking van de talgkliertjes in de huid. Hierdoor ontstaan er onzuiverheden in de huid zoals mee-eters, puistjes en op lange termijn zelfs littekens. Acne komt vooral voor op je gezicht, maar het kan ook voorkomen op bepaalde plekken op je lichaam zoals je rug. Acne wordt vooral getriggerd tijdens je pubertijd, maar ook op latere leeftijd kan deze huidaandoening ontstaan. Ondanks acne onschuldig is, kan het wel voor vele onzekerheden zorgen.

Hoe ontstaat acne?

Zoals ik al eerder aangaf komt acne vooral op tijdens je pubertijd. In deze periode heb je te maken met hormonale veranderingen. De hormonale veranderingen zorgen ervoor dat je  talgklieren worden vergroot waardoor ze dus ook meer huidsmeer oftewel talg produceren.. Door een overproductie van talg in combinatie met een overschot aan dode huidcellen, gaan je talgkliertjes verstoppen. Hierdoor ontstaan er ontstekingen die zich uiten in puisten, mee-eters en wondjes. Behalve hormonale veranderingen zijn de grootste triggers van acne ook stress, gebruik van verkeerde cosmetica, genetische factoren en allergische reacties op bepaalde voeding. Vooral allergische reacties op voeding in de vorm van zuivel zien we de laatste jaren steeds vaker terugkomen.


Verband acne en zuivel

Waarom is zuivel nou zo slecht voor je en wat is het verband tussen zuivel en acne? Zuivel bevat stoffen die verschillende hormonen bevatten. Zowel de vrouwelijke hormonen (oestrogeen) als de mannelijke hormonen (progesteron). Deze hormonen stimuleren de productie van talg. Dit komt doordat het melk veelal komt van koeien die zwanger zijn, of net gebaard hebben. De hormonen vergroten de afgifte van insuline waardoor er een overproductie van talg ontstaat. Daarnaast zorgt de overschot aan insuline voor de groei van huidcellen en verstopte haarvaten. Uiteindelijk uit zich dit in verschillende bacteriën en zo ontstaan er onzuiverheden die ook wel acne worden genoemd.

Stop met zuivel

Wil je dus van je acne af zonder dat je er honderden euro’s aan moet uitgeven? Probeer dan eerst eens 30 dagen geen melk, kaas en andere zuivelproducten te eten. Dit is een van de simpelste manieren om je acne te verminderen en in het beste geval zelfs te laten verdwijnen. Gelukkig zijn er genoeg plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Denk hierbij aan amandelmelk, kokosmelk, havermelk, maar ook soja yoghurt en vega kaas.