Havermout gezond?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om havermout tijdens het ontbijt te eten omdat dit gezond moet zijn. Maar klopt dit ook wel? Is havermout wel zo gezond als dat wij denken? Ondanks havermout boordevol voedingsvezels zit en vet verbrandt, kan het toch minstens zo slecht zijn als een croissantje.

Wat is havermout?

Havermout is gemaakt van een volkoren graansoort. De korrels zijn zo fijn en klein mogelijk geknipt zodat je snel een lekker papje kunt maken. Doordat havermout oplosbare vezels bevat, heb je voor een langere tijd een verzadigd gevoel. Daarnaast krijg je een energieboost bij het eten van havermout doordat er mineralen zoals calcium in zitten.

Gezond of ongezond?

Havermout is over het algemeen gezond maar de samenstelling en bereiding van je havermout bepaalt hoe gezond je pap is. Wanneer je havermout met water, halfvolle melk of plantaardige melk zoals amandelmelk maakt, is het een stuk gezonder dan volle melk of volle yoghurt. Je kan er dus zelf voor kiezen om het zo gezond of ongezond mogelijk te maken. Kies bijvoorbeeld voor fruit en noten in plaats van suiker. Dit maakt je havermout niet alleen super lekker maar ook nog eens super gezond. Wil je het wat zoeter? Kies dan voor honing. Houd uiteindelijk ook rekening met de hoeveelheid havermout die je eet. Eet je iedere dag een grote kom havermout, dan is het nog steeds gezonder om bijvoorbeeld twee boterhammen te eten.

Kies voor afwisseling

Doordat je havermout eindeloos kan combineren, zal havermout je ook nooit vervelen. Kies iedere dag voor een ander stukje fruit om de smaak van je pap te veranderen. Daarnaast kun je kiezen voor havermout met yoghurt of havermout met melk. Superfoods toevoegen in je havermout maken het niet alleen heerlijk, maar ook gezond. Ook hiermee kun je elke dag variëren zodat er afwisseling is in de smaak van je dagelijks papje.

Mijn favoriet?

Ik eet het liefst warme havermout met amandelmelk, banaan, pindakaas/amandelspread, cacao, honing, chiazaad en walnoten. Zo heb ik niet alleen een heerlijk ontbijt waar ik de rest van de dag van vol zit, maar ook mijn dagelijks hoeveelheid vezels, vitamines en mineralen.