Veganisme-Dieetbrug

De voor- en nadelen van het veganisme

Het veganisme is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar het is wel iets om te overwegen als je je er nog nooit in verdiept hebt. Als veganist eet je niet alleen plantaardige etenswaren, maar het is ook de bedoeling dat je ook minder vis, kaas en eieren eet. Het leven van een veganist leiden is niet iets wat je van de een op andere dag kan doen. Het veganisme is een hele omslag voor jezelf en voor je lichaam. Maar het is zeker goed voor de wereld. In dit blog lees je de voor-en nadelen van het veganisme.

Voordelen veganisme

Het veganisme kent vele voordelen. Een veganistisch dieet helpt bij het afvallen en heeft een hele hoop gezondheidsvoordelen.

Het eerste voordeel van een veganistisch dieet is dat je van plantaardige producten meer energie krijgt. Vlees en bewerkt voedsel is moeilijker voor het menselijk lichaam om te verteren. Je spieren herstellen sneller na het sporten met een veganistisch dieet. Daarom eten veel atleten veganistisch. 

Door veganistisch te eten val je op een gezonde manier af. Plantaardige ingrediënten bevatten weinig vetten, waardoor je makkelijker kan afvallen. Dierlijke producten bevatten veel meer slechte vetten, waardoor je juist lastiger afvalt. 

Voor mensen die last hebben van migraine is veganistisch eten zeker een optie om te overwegen. Migraine wordt getriggerd door bepaalde producten. Deze producten zijn chocolade, alcohol en kaas. Door veganistisch te eten verklein je de kansen op migraine aanvallen. Dit is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek.

Dit zou je misschien niet verwachten of denken, maar het veganisme beïnvloed je gemoedstoestand. Uit onderzoek blijkt dat het veganisme invloed kan hebben op je stemming. Hierdoor heb je minder last van stress en kan je jezelf gelukkiger voelen. 

Als je last hebt van hormoonwisselingen dan kan een vegetarisch dieet een oplossing bieden. Dierlijke producten verhogen het oestrogeen-gehalte, waardoor je moodswings heftiger kunnen zijn. Een plantaardig dieet zorgt ervoor dat je hormonen kalmeren. 

Nadelen veganisme 

Het veganistisch eten heeft zeker niet alleen maar voordelen. Het veganistisch eten kent zeker ook nadelen. 

Door het veganistisch dieet loop je risico op een tekort aan onder andere ijzer, eiwit en vitamine B12. Deze mineralen zijn noodzakelijk voor het menselijk lichaam, je kan niet zonder. Omdat je deze vitamines en mineralen niet in je voeding binnenkrijgt, moet je supplementen gaan slikken om deze vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Veganisme kan invloed hebben op eventuele ziektes en aandoeningen. Als je veganistisch wilt gaan eten terwijl je suikerziekte of botontkalking hebt, is het belangrijk om dit in samenwerking te doen met een diëtist. Een veganistisch dieet kan effect hebben op je klachten en het verergeren. 

De meeste veganisten vallen af als ze beginnen met hun dieet, maar er zijn ook veel veganisten die aankomen door het dieet. Dit komt doordat ze meer honger ervaren in het begin en daardoor ongezonde snacks gaan eten, zoals suikers en koolhydraten. Om dit te voorkomen kan is het het beste om je eetpatroon geleidelijk aan te passen.