Alles wat je wil weten over wijn

Ook als je gezond wil eten kan je op z’n tijd best een wijntje drinken. Maar dan wil je er natuurlijk wel echt van kunnen genieten. Hoe kies je nu de juiste wijn? Met deze guide grijp jij nooit meer mis in het supermarktschap.  

Soorten wijn en gerechten

Allereerst moet je de keuze maken tussen verschillende soorten wijnen. Hou je van rood, wit, rosé of heb je toch liever een mousserende wijn zoals prosecco? 

Drink je wit? Deze wijn gaat goed samen met lichtere gerechten zoals vis, schaal- en schelpdieren en groenten. Dessertwijn is een witte wijn die je kan combineren met, de naam zegt het al, het dessert. Deze wijn is heerlijk zoet en zorgt voor de finishing touch van het dessert. Liefhebber van rosé? Deze wijn past ook goed bij de lichtere gerechten zoals salades. Je kunt deze ook perfect drinken bij de lunch. De meeste mensen zijn vooral fan van rosé in de zomer omdat deze zo licht is. Rode wijn, je moet ervan houden. Deze wijn past goed bij pittige kazen en zwaardere vleesgerechten. Hou je van bubbels? Kies dan voor een mousserende wijn. Bekende voorbeelden zijn: champagne, prosecco, cava en Cremant de Bourgogne. Bij een licht voorgerecht of een aperitief komt deze wijn het best tot zijn recht. 

Welke wijn als je wil afvallen 

Het aantal calorieën in wijn kan variëren tussen de 90 en 300 calorieën per glas. Wanneer je aan de lijn bent is het dus raadzaam om te kijken welke wijn de minste calorieën bevat. Mousserende wijn bevat de minste calorieën (ongeveer 90). Dus dit is een hele goede keus wanneer je niet te veel calorieën binnen wil krijgen. Waar je ook voor kunt kiezen is een droge witte wijn, deze bevat ongeveer 140 calorieën. Slecht nieuws voor de liefhebbers van zoete wijn, hoe zoeter de wijn hoe meer calorieën.